eyesofsoul Nowe nadchodzi każdego dnia!

Temat: Kiszka ziemniaczana
Przecież to nie problem natrzeć taki boczek solą i po 24godzinach uwędzić. Nie będzie tak smaczny jak peklowany na mokro przez kilka tygodni, jednak tak zrobionego boczku smak będzie i tak lepszy od tego robionego metodą przemysłową. Czy to prawda, że w dużych zakładach to "wędzą" przez natrysk lub mocząc mięso w jakimś roztworze?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408



Temat: Peklowanie - kilka uwag dla początkujących
czy możliwe jest peklowanie na mokro tylko z dodatkiem samej soli Przykro mi ale nie uczyli mnie takiej metody, dlatego nie umiem odpowiedzieć. Wnioskuję że chodzi Tobie o solenie mięsa metodą mokrą. Metodę tą stosują niektóre zakłady przy produkcji, pieczenia niektórych elementów. Natomiast wędzonki są peklowane mieszanką peklującą . Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740


Temat: Jak peklowac na mokro ???
Witam wszystkich. Zblizaja sie swieta no i chcialby cos uwedzic mianowicie szynka baleron ale am dylemat z peklowaniem bo; 1)Wedlug TABELI pekloeanie na 1kg miesa 0,40 l wody i az 64...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2737


Temat: Jak peklowac na mokro ???
różnica może polegać na tym, że demon_ podaje przepis na szynkę surową, a DZIADEK "uniwersalny O tym czy szynka będzie surowa, parzona czy pieczona decyduje obróbka cieplna i peklowanie nie ma ... Według tabeli peklowania mokrego ( to nie mój przepis ) w trakcie 3 dniowego peklowania w 15% zalewie , nastrzyk wykonuje się trzykrotnie po 60ml, a nie na maxa. Jeżeli przeanalizujesz tabelę dojdziesz do wniosku im dłużej peklujesz tym mniejsze stężenie i mniejszy nastrzyk. Przy tak krótkim peklowaniu jak 3 dni peklosól z solanki nie jest w stanie wniknąć w głębsze partie mięsa i dlatego stosujemy nastrzyk w określonej wielkości. Po zapeklowaniu należy przeprowadzić próbę smaku i w zależności od wyniku poddać mięso moczeniu w wodzie lub bezpośrednio obróbce.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2737


Temat: Kilka pytan i to dosyc roznych
Czy z rozmrozonego miesa mozna zrobic jakas rozsadna kielbase ew szynke Można. Szynkę zapeklować na mokro, mięso na kiełbasy na sucho, przepisy na stronie głównej i forum są dostępne. Przed peklowaniem...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5212


Temat: solenie zamiast peklowania (sól zamiast peklosoli)
Obecnie "pekluję na mokro" 18 kg mięsa tylko solą morską w tym 8 kg. szynkę w całości oraz trzy szynki i trzy polędwice. Dałem 1kg soli na 10l wody bez żadnych ziół. Nastrzyk i czas peklowania 10 dni. Wszystko jest w garnku ok. 30l , w 9l solanki razem z nastrzykiem. 1l wylałem bo mi się nie zmieściło do garnka. Szynki mam...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2590


Temat: pomocy
Wnuczku wyciągnąłem te żeberka z garnka do peklowania mokrego i zacząlem tutaj szukac przepisu na peklowanie na sucho I znowu znalazłem z 5 róznych sposobów. Jeden z forumowiczów napisał ze nalezy 19 g wetrzec w kg miesa. Mam pytanie. Czego 19 gram? soli kuchennej czy peklosoli? Jezeli masz jakis swoj sprawdzony przepis to bardzo prosze o pomoc
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: Szynka wędzona na zimno
Święta tuż tuż, więc postanowiłem uwędzić mięśnie szynki na zimno. Proszę o skorygowanie lub potwierdzenie mojego przepisu. Mięśnie szynki peklowane metodą nastrzykowo-zalewową wg. tabeli peklowania mokrego. Czas 13 dni + 1 ... raz dziennie po 2 godziny. Czy pomiędzy wędzeniami mogę trzymać mięsko w lodówce?? Czy czas peklowania będzie odpowiedni? Czy czas wędzenia nie jest za długi? czy mięso nie podeschnie za bardzo?...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1530


Temat: Moje pierwsze, świąteczne wyroby
... peklowane na mokro, mięso. Dziś nawet dzwonił do mnie Tadzikmal z tym samym problemem. Nie ma w tym nic niepokojącego.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4657


Temat: Moje pierwsze, świąteczne wyroby
tak właśnie pachnie długo peklowane na mokro, Dawno temu dorabiałem za listonosza , jak tylko wchodziłem na wsi na korytarz z dworu to po tym specyficznym zapachu peklowanego mięsa zaraz wiedziałem...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4657


Temat: plany
Witam BonAir z tego co widziałem na innych tematach Sam się zastanawiasz odnośnie zależności peklowania mokrego kawałków mięsa 5x5 a tabelą peklowania i dochodzę do wniosku, że trza poeksperymentować wszystkie próby dokładnie opisywać odnośnie wielkości kawałków , czasu peklowania , użytej peklosoli itp.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1517


Temat: Proszę o odpowiedź.
w mojej przybudówce wskazuje 2 stopnie powyżej, solanka również ma temperaturę 2 stopni, czy to nie za mało do peklowania ? Niestety w lodówce nie mam tyle miejsca żeby wszystkie mięsko trzymać. To samo dotyczy mięsa na kiełbasę, zapeklowane na sucho, w odpowiednich naczyniach, leży sobie w tej przybudówce. Mięso jest miekkie i nie wykazuje oznak przymrożenia. Jak pisałem temperatura wynosi 2 stopnie na plusie. Co o tym myślicie ? Czy przenieść mieso do garażu gdzie jest teraz 9 stopni ? wędzonki będę obrabiał w piątek wieczorem wię jak by nie patrzeć 2...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4609


Temat: Mięsa peklowane pieczone w piekarniku
Zaczerpnąłem z tych pomysłów http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=25402#25402 Zakupiłem na próbę: Łopatkę- 1.1kg Boczek- 1.34kg Karczek(się rozmraża)- 0.52kg W zaokrągleniu 3 kg. Peklowanie na mokro będzie wg SZCZEPANA 6 dni.Na tą ilość mięsa wyszło...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4909


Temat: Kermita przygoda ze świnką Pigi
ja peklowałem peklosolą i korzystałem z tabeli http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm Tu http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=48377#48377 też jest dobry sposób peklowania mokrego, ja pekluję wg tego mięso na wędzonki i do pieczenia w piekarniku i jest oki:smile:...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5798


Temat: Ratunku, waga się zepsuła!
głupia sprawa, bo mam tylko 1,5 kg mięsa (szynka) i chcę je peklować na mokro pięć (5) dni. Obliczyłam, że mam dać ok. 0, 75 l wody no i teraz problem....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4520


Temat: Zalewa do peklowania mokrego z białym pieprzem?
Witam, Bardzo proszę o szybką radę! Mianowicie wszedłem w posiadanie równo 1 kg schabu. Mam zamiar po upeklowaniu go na mokro, sparzyć w garnku (wędzarnia będzie dopiero na wiosnę ) Nastawiłem wczoraj zalewę do peklowania wg. Tabeli Dziadka na 6 dni: - 54g soli (60/40 peklosól /sól kłodawska) na 400ml wody - z 400 ml odlałem ok 100 ml i zagotowałem krótko: 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, ząbek czosnku oraz ok 1/4 łyżeczki pierzu białego mielonego To wszystko wymieszałem, włożyłem mięso, docisnąłem tależykiem i do lodówki w której mam 4 st ... którą kupiłem wczoraj w aptece okazała się za duża do igły, którą zakupiłem ciut wcześniej) Przepraszam za taki grad pytań ale to moje pierwsze mokre peklowanie w życiu i trochę się...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5067


Temat: Jaki zapach powinno mieć zapeklowane mięso?
Ja oceniam zapach peklowanego mięsa jako "neutralny", taki sam jak mięsa schłodzonego, świeżego, bez jakichkolwiek niepokojących innych 'aromatów''. Czy peklujesz na sucho, czy też na mokro (użycie słowa "pekla" sugeruje, że to drugie) ? Pekluje na mokro. Czyli coś się dzieje, bo zapach jest już nie neutralny, jutro dokładnie to sprawdzę.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4483


Temat: Peklowanie
Gonzo przeczytaj -Prawie wszystko o peklowaniu- w poradach temat główny peklowanie. Zebyś za dużo się nie namęczył cytat. W wyniku działania cukru, stosowanego niekiedy jako dodatek do solanek, następuje złagodzenie słoności peklowanego produktu mięsnego. Drugim ważnym momentem jest fakt, że cukier łatwo sam się utleniając - chroni tym samym azotyn przed utlenieniem, wpływając na lepsze zachowanie prawidłowej barwy mięsa. Ilość cukru użytego w czasie peklowania mięsa powinna utrzymywać się w następujących granicach: solanka peklująca - 1 do 2,0% mieszanka peklująca - 2 do 2,5% Użycie cukru w ilości ponad 2% (w stosunku do ciężaru solanki) może przy peklowaniu mokrym spowodować w solance fermentację śluzową, co z kolei obniża jakość peklowanych produktów. . Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2102


Temat: wędzenie
Według przepisu 1kg mięsa na 20 g soli peklowej To jest peklowanie suche, jeśli robisz wędzonki=szynki itp. trzeba peklować na mokro czyli w zalewie. Dodatkowo po parzeniu ja zostawiam wędzonki w...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3269


Temat: Moje wędzenie
Witam na forum!Jestem nowicjuszką w peklowaniu na mokro wędzonek,ale wczoraj odważyłam się i zapeklowałam 10 kg schabu i karczku.Jestem jednak bardzo niespokojna czy moja zalewa jest dobra. 8 l wody 40 dkg peklosoli 1 łyżka cukru przyprawy Jak długo mam trzymać mięsko w zalewie? Zaznaczam że nie nastrzykuję mięsa,chcę wędzić za około 10 dni.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4375


Temat: Peklowanie i wedzenie
15 dkg na 5 l wody na 10 kg miesa wychodzi na to że Tomasz123 pekluje "na mokro" w solance. Tomaszu, na kiełbaski to pekluje się "na sucho", tzn. bez dodatku wody. Widzę że nie poczytałeś o metodach peklowania w zaleznosci od tego co masz zamiar wyprodukować. Jak z tego wybrnąć to już muszą wypowiedzieć się fachowcy. Ja jestem "za cienki" mimo...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2798


Temat: Pomocy
Jak masz golonkę 2,2kg to do peklowania mokrego dajesz 1l wody i 40-80g peklosoli, lub 40-80g soli i 0,5-1g saletry do mięsa. Musisz dobrać odpowiedni pojemnik. Zerknij w ten link http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1538...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2181


Temat: Pomocy
To teraz moża ja spróbuję wytłumaczyć.Zakłada się ,że przy peklowaniu mokrym trzeba zrobić solankę w ilości 40% wagi mięsa to w Twoim wypadku daję 0,88l solanki do zalania 2,2 kg mięsa . A teraz sporządzenie samej solanki jak pisali poprzednicy ilość peklosoli zależy od czasu peklowania .Zakładając peklowanie ok.7 dniowe trzeba zrobić solankę ok 10% (czyli jak pisał Bagno) tzn ,że na ... a pozostałe 40% stanowi sól warzona niejodowana0. Oczywiście jeśli chcesz peklować dłużej to jest np 14 dni to stosujesz mniej peklosoli tj ok 85gr na 1 litr wody.Ja zwykle robię solankę w ilości 50% wagi mięsa i jeśli wystaję to wkładam do garnka jeszcze mały słoik z wodą . Mam nadzieję ,że może trochę Ci rozjaśniłam.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2181


Temat: Pomocy
Nie tylko możesz ale powinieneś trzymać w lodówce. A w wolnej chwili poczytaj sobie o peklowaniu bo zasadą peklowania mokrego jest przeliczanie potrzebnej ilości solanki w stosunku do wagi mięsa potem w zależności od czasu peklowania dodajesz w granicach od 80 do 120 gramów peklosoli na litr wody a w przypadku peklowania suchego ilość peklosoli odnosisz bezpośrednio do wagi mięsa stosując od 17-20 gramów peklosoli na kg mięsa. To tak w dużym skrócie.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2181


Temat: razem czy osobno? peklowanie
Witam ponownie - po pierwszych kiełbasach przychodzi czas na wędzonki "świeta za pasem" Kupiłem własnie karczek na baleron i szynke - i tu moje pytanie, chcę peklować na mokro w zalewie czy moge te mięsa peklować razem czy raczej osobno to powinienem we wtorek będzie jeszcze boczek na rolade wiec czy bede go mogl dodac tez do zalewy czy wszystko osobno robic?...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4681


Temat: saletra a peklosól
peklującej na kg mięsa, to bierze 9 g soli + 11g peklosoli. Nie baw się w przeliczanie "mocy". Pozdrawiam.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3947


Temat: Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu. Co robić ?...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358


Temat: peklowanie mokre - kłopoty
Nim znalazlem tabele nt peklowania przygotowalem zalewe z pierwszego lepszego przepisu ze strony. I tak zrobilem 3litry zalewy o stezeniu 16be na 6 kg miesa. Od poniedzialku pekluja sie tam kawalki szynki i boczku o wadze 0,7-1kg. z tabeli wynika ze przy takim stezeniu powinno sie peklowac 1 dzien (sic!!). Tyle ze ja nie nastrzykiwalem tego. zamierzam je jutro wyciagnac. co dalej? ... sie ma dlugosc peklowania do grubosci kawalka miecha - jak sie ma dlugosc peklowania do grubosci kawalka miecha i stezenia zalewy - jak sie ma ilosc litrow zalewy do ilosci kg miecha? co sie stanie jak zalewy bedzie za malo lub za duzo? - czy mozna peklowac na mokro grubo zmielone mieso? - Jak ocenic ze gruba szynka jest juz zapeklowana nie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1865


Temat: peklowanie mokre - kłopoty
Witam. Proszę o radę. Mam np.10 kg mięsa, dalej postępuję według Waszych rad odnośnie peklowania mokrego tzn. 4 l wody + 40-42 dkg mieszanki soli i peklosoli (40-45%-60-55%) na 7 dni peklowania (dane wziąłem z rad Dziadka). I teraz proszę o radę. Mam naczynie kamionkowe, które akurat wystarczy na ułożenie 10kg mięska (prawie pod sam wierzch). I jak to mięsko ułożę zalewam...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1865


Temat: Jakie drewno?
Na pierwszy ogień proponuję szynkę wieprzową. Jesli nie masz doswiadczenia w rozbiorze mięsa, to poproś w najlepiej w prywatnym sklepiku z mięsem o wykrojenie tzw.kulki wieprzowej - to jest najwartościowsza część świńskiej szynki. Zrób solankę z peklosoli, w stosunku 80dkg/10 l.wody. Zrób tyle żeby w małym naczyniu szynka (szynki) się zakryły (zwyczajowo ok 40% do wagi mięsa). Potrzymaj na balkonie w temp. do 10 stopni i nie na mrozie (optymalna temp. peklowania to 6 stopni.) przez dwa tygodnie, potem wyjmij, opłucz i potrzymaj w wodzie ok 1/2 godz. zwiąż sznurkiem tak jak potrafisz ... Powodzenie murowane. Uważaj żeby palić tylko podsuszonym drewnem - nigdy w życiu mokrym. Mokre owszem daje dużo dymu ale zostawia ciemny kwaśny osad na wędzonkach. Do roboty, powodzenia.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1111


Temat: nowy szuka przepisu do peklowania
ryby to codziennie wedze po pare setek ale szynki mi nie wychodza. prosze o troche pomocy. Witaj. Jeśli wędzisz rybki, to sposób w jak przygotować zapeklowane mięso do wędzenia mam nadzieję mamy z głowy. Wróćmy do peklowania. Na każdy kilogram mięsa musisz przygotować ok. 40% solanki. Żeby było Ci prościej podam proporcję do sporządzenia solanki na 1 kg mięsa: Skład solanki: - woda 0,4 litra - sól peklująca proponuję 3,4 dkg. Jeśli w dalszym ciągu przygotowanie solanki sprawia Ci problem skorzystaj z "przelicznika dozowania solanki" z mojej stronki. Ciebie interesuje peklowanie na mokro. http://www.wyroby-domowe....l-1kg-p-94.html Sporządzoną solanką zalewamy mięso tak aby było przykryte.To ważne ! Do poprawy smaku wędzonki warto dodać przyprawy. Osobiście lubię dodać czosnek, pieprz ziarnisty, angielski ziele i liść laurowy. Przyprawy parzę ok. 20 min w niewielkiej ilości wody, studzę i dodaję do zalanego solanką mięsa. Ile przypraw? Nie za dużo. Na 1 litr solanki daję ok.: - 1 ząbek czosnku - 2-3 ziarenka pieprzu - 1 listek laurowy - 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Tak zalane mięso pekluj ok 10-14 dni w lodówce.To też ważne. Codziennie przewracaj mięso z dołu do góry. Po zapeklowaniu pozostaje Ci osuszyć mięso i przystąpić do wędzenia. Życzę powodzenia.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4601


Temat: WRZESNIOWE SZKRABY PART IV
czasie są naleśniki z danonkiem lub dżemem, jajecznica z brokułem (na marginesie brokuł lubi pod każdą postacią), pasta z jajkiem masełkiem i gotowanym króliczkiem, pulpety zmielonego mięsa z indyka w sosie ... chleba czy ciastka – memla i memla aż zmiękczy jedzonko i wówczas go połyka. Miłej niedzieli - u nas mokro brrrrrrrrrrrrr, nic się człowiekowi nie chce w taką pogodę
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=49587


Temat: popsute mięsko i uwędzone :)
20gramów peklosoli na 1 kg mięsa stosuje się przy peklowaniu suchym, czyli można powiedzieć przy nacieraniu mięsa mieszanką. Jeśli chodzi o peklowanie mokre, stosowane przeważnie przy mięsach w całości przeznaczonych do wędzenia, to na stronie głównej jest tabela peklowania mokrego: http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm Wynika z niej, że jeśli zdecydowałeś się na pięć dni peklowania i masz 2kg mięsa, to wystarczyło przygotować 0,8litra wody i ... nie przykryła w całości mięsa, to ilość zalewy trzeba zwiększyć. Dodatkowo sugerowany jest nastrzyk mięsa po 60ml solanki na 1kg mięsa. Zalecana temperatura peklowania 4-8st.C. Nie jestem biegły w temacie, ale może lepiej nie ryzykuj i nie próbuj spożywać mięsa? Do Bojana mam daleko i boję się, że nie zdążę dojechać z pomocą I jeszcze jedno. Z tego co napisałeś wynika, że...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1386


Temat: Boczek surowy wędzony
Mięso na wędzonki pekluje się przeważnie metodą mokrą.Wejdź na stronę główną i tam jest taka brązowa belka z napisem "peklowanie".Miłej lektury.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5492


Temat: Szynka peklowana pieczona
A więc Zastosowałem się do artykułu Zbój Madej Mięso pieczone peklowane na mokro Cieszy mnie, że wykonałeś wyrób mojego pomysłu, a cieszy bardziej,że Ci wyszedł i smakował
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1568


Temat: saletra a peklosól
Hmm... a po co chcesz przeliczać ? Saletry już się praktycznie nie stosuje. A peklosól : - peklowanie mokre np. wg tabeli Dziadka. - peklowanie suche do 20 g peklosoli na 1 kg mięsa
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3947


Temat: Przykładowy plan zajęć na kursie SDM
Przykładowy opis kursu Tematyka: „Domowe przetwórstwo mięsa” - profil podstawowy Piątek Rozpoczęcie zajęć godz. 15.00 Wprowadzenie i kilka słów o zagadnieniach BHP oraz zagrożeniach epidemiologicznych. 1. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze. 2. Przygotowanie elementów mięsnych na wędzonki. 3. Klasyfikacja mięsa 4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs i elementów na wędzonki i kiełbasy. 5. Produkcja kaszanki gryczanej Sobota Rozpoczęcie zajęć od...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2927